Grau de Multimèdia Universitat Oberta de Catalunya
Documentació Audiovisual Grau de Multimèdia

La imatge de premsa a escena

Daniel García Giménez

Des de 1989 se celebra a finals d’estiu a Perpinyà el Festival Internacional de Fotoperiodisme, el més important de la seva categoria i conegut mundialment pel nom de l’associació que l’impulsa: Visa pour l’Image. En aquesta associació participen l’Ajuntament de la ciutat, el Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló, la Cambra de Comerç i indústria de Perpinyà i dels Pirineus Orientals, la Cambra d’Oficis i Artesanat i l’associació Union pour les Empreses 66 i rep el patrocini del Ministeri de Cultura francès entre d’altres.

visa 01

El festival és una posada en escena global que converteix la ciutat en una exposició que es desenvolupa al llarg de diversos punts d’interès. Les exposicions es presenten repartides en els diferents edificis històrics i centres culturals del municipi. En aquest sentit, la posada en escena és realment interessant ja que capitalitza el patrimoni de la ciutat com a servei actiu per a la ciutadania i com un element més que suma aportant valor afegit.

captura

Les mostres documentals, en aquest cas fotografies, s’acompanyen de col·loquis i activitats que aporten valor afegit, com són les trobades i les vetllades de projecció. D’aquesta manera és possible apropar al gran públic el treball del fotoperiodista. El programa complet i una explicació detallada sobre les activitats es pot trobar a la pàgina web del festival: http://www.visapourlimage.com/index.do

El festival preveu una setmana escolar en què es pretén sensibilitzar als usuaris més joves, i una setmana professional on es donen cita els esdeveniments relacionats i dirigits a la pràctica professional d’aquesta tipologia documental. A través de la setmana escolar l’Associació Visa pour l’Image participa activament en programes educatius per oferir visites guiades a les exposicions a estudiants de secundària de l’entorn de la ciutat. En la setmana professional s’atorguen diferents premis que busquen fomentar el treball de base així com cursos de formació per a professionals.

visa 02

A les mostres participen un bon nombre d’agències, empreses, mitjans de comunicació i organitzacions entroncades amb el món del fotoperiodisme. Entre elles, està Getty Images, corporació que dóna suport als fotoperiodistes des de fa una dècada, invertint més d’un milió de dòlars en el seu programa de beques.

Aquesta aportació s’emmarca en un festival global, que pensa en clau de ciutat i en el contacte amb la ciutadania. Es mostra sempre treball de qualitat, rellevant per a la professió, com el treball de diversos fotoperiodistes vietnamites durant els anys de conflicte o material inèdit en premsa, com les imatges de Klaus Nigge sobre l’àguila calba. Però sempre es manté la denúncia i vocació de comunicar sobre les problemàtiques socials i culturals, visualitzant els riscos i problemes d’una professió que es reivindica davant la competència i amenaça de les plataformes digitals. Tant és així, que l’amateurisme de portada té també el seu lloc entre les mostres documentals dels millors professionals.

 

Sóc director de biblioteca pública per la Diputació de Barcelona, consultor docent a UOC de documentació audiovisual i escriptor.

Deixa un comentari