Grau de Multimèdia Universitat Oberta de Catalunya
Documentació Audiovisual Grau de Multimèdia

Com cercar notícies a Google sense Google News

Jaume Pedregosa

Avui s’ha fet efectiu el tancament oficial de Google News a Espanya a causa del canon AEDE. Deixant de banda consideracions sobre les causes del tancament i esperant un possible acord que permet la consulta de nou, el cas és que des del punt de vista de la documentació periodística es perd un recurs útil i gratuït per a la recerca d’informació periodística i d’actualitat.

Sense poder substituir completament Google News, hi ha algunes utilitats del propi Google que permeten recuperar la informació com el comandament “site” o la utilització dels filtres de cerca. El motor de cerca personalitzat de Google ens permet realitzar de manera fàcil un motor de cerca personalitzat en les webs que vulguem.

La creació d’un motor de cerca és més fàcil del que sembla. Simplement cal donar-se d’alta en el servei de creació d’un motor de cerca personalitzat (https://www.google.es/cse/all) i seguir els passos. Es tracta simplement de donar un nom al cercador i indicar la web o webs sobre les que volem consultar.

En aquest cas d’exemple hem afegit a tall d’exemple alguns diaris de cobertura general (El Pais, La Vanguardia, Eldiario.es, etc.). El resultat és un enllaç sobre el qual es pot fer recerca sobre notícies:

https://www.google.es:443/cse/publicurl?cx=016701920372566497702:dwkomyol2da

En comparació amb Google News, les limitacions són òbvies, ja que no permet modificar la recerca ni crear alertes i l’abast és molt limitat. Però tot i això, podem buscar amb una sola cerca en les webs que ens interessen amb un sol cercador de manera fàcil.

També podem crear els motors o agrupacions que ens interessin. Per exemple, podem crear agrupacions de diaris esportius o de seccions (per exemple cartes al director, opinió ..).

Per últim, cal destacar que el codi permet inserir el motor al nostre web o al nostre blog.

Treballo com a documentalista de televisió i col·laborador docent al Grau Multimèdia de la UOC. Estic especialitzat en el camp de la documentació informativa i d'imatges realitzant tant la recerca...

Deixa un comentari